Dieta cu puţine calorii



Dacă este urmată corect, dieta cu puţine calorii ajută nu doar în procesul de slăbire, ci şi la menţinerea stării de sănătate a organismului.
Dieta hipocalorică este recomandată persoanelor cu exces ponderal şi celor cu metabolism încetinit, pe o perioadă îndelungată de timp.
În cadrul acestei diete, bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de 2.000 de calorii (kcal) pe zi, iar femeile 1.200 kcal/zi. Pentru a accelera metabolismul (arderea grăsimilor) se recomandă 25-30 de minute pe zi de mişcare.
Sfaturi dacă vrei să ţii cura
* Respectă un program cu trei mese principale pe zi: mic dejun, prânz şi cină, la o distanţă de maximum 5-6 ore între ele şi cu un interval de minimum trei ore de la ultima masă până la culcare.
* Acordă fiecărei mese un timp de 15-30 de minute, în care să nu desfăşori niciun alt fel de activitate (privit la televizor, vorbit la telefon, citit).
* Elimină ronţăielile dintre mese, fie că sunt dulcisau sărate.
* Renunţă la uleiul de gătit şi la toate produsele ce implică folosirea acestuia, cu excepţia a 1-2 linguriţe de ulei de măsline pentru salate.
* Nu consuma băuturi răcoritoare cu zahăr şi nici alcool.
Iată un exemplu de meniu cu minimum de calorii (1.200 kcal/zi).

Mic dejun:
* o ceaşcă de cafea, ceai sau infuzie de plante fără zahăr sau îndulcitor
* un iaurt dietetic, 100 g de brânză de vaci proaspătă sau un pahar cu lapte degresat
* o felie de pâine integrală cu 10 g de unt mai slab
* un fruct proaspăt sau un pahar cu suc natural de fructe (150 ml)

Gustare (opţional):
* 100 g de brânză de vaci sau un fruct l o ceaşcă de ceai sau o infuzie de plante fără zahăr

Prânz:
* 100-200 g de salată de crudităţi la alegere: morcovi raşi, castraveţi, salată verde, roşii, ridichi, preparată cu o linguriţă de ulei de măsline, pentru acizii graşi esenţiali
* 100-150 g de peşte sau carne slabă (alternativ cu două ouă de două ori pe săptămână)
* 100-200 g de legume verzi la alegere: fasole păstăi, spanac, varză, praz etc.
* 100 g de brânză de vaci
* un fruct
Gustarea de după-amiază:
* un iaurt cu 0% grăsime
* un suc natural de fructe sau un ceai fără zahăr sau îndulcitor
Cină:
* un bol de supă de legume preparată în casă, din praz, ţelină, morcovi, napi, ciuperci, usturoi, ceapă (pentru vitamine şi fibre) şi un măr mic (pentru glucide), la care poţi să adaugi un păhăruţ cu lapte degresat sau semidegresat
* 100-150 g de peşte sau carne (de pui sau de vită) la cuptor, fără grăsime
* 100-200 g de legume verzi fierte
* o felie de pâine integrală l un fruct
Seara (opţional):
  • o infuzie de plante fără zahăr sau îndulcitor